АЕЦ Белене няма одобрен технически проект, съобщи енергийният експерт проф. Георги

...
АЕЦ Белене няма одобрен технически проект, съобщи енергийният експерт проф. Георги
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ Белене няма одобрен технически проект, там трябва да се построи водородна централа

АЕЦ " Белене " няма утвърден механически план, съобщи енергийният специалист проф. Георги Касчиев. Проектът е показан в Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) през 2008 година и до неговото  прекратяване е съвсем приключен, само че не и напълно. Освен това от този момент са признати нови интернационалните и български документи по отношение на условията за нуклеарна сигурност. Поради тази причина би трябвало да се направи цялостен обзор на документите за АЕЦ " Белене ", безапелационен е проф. Георги Касчиев.

Той напомни, че Агенцията за нуклеарно контролиране  още през 2019 година е издала инструкции на Националната електрическа компания (НЕК) какво би трябвало да се направи по този въпрос. Оттогава до момента обаче от НЕК нищо не са създали. Има и още доста други неща, които би трябвало да се извършат. Проблем има и с качеството на оборудването, което се намира в Белене, а и процедурата за избор на стратегически вложител също е " замръзнала ", добави Георги Касчиев.

Според него процедурата по желание на стратегически сътрудник би трябвало да се възобнови колкото се може по-скоро и чак тогава ще може да се подпише контракт с френската компания " Електрисите дьо Франс " (EDF) . 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР